De modelleringstechniek die elke modelleur moet kennen (en die zorgt voor flinke tijdsbesparing)

Als bouwkundig modelleur is tijd een kostbaar goed. Het vermogen om efficiënt te werken en tijd te besparen is van cruciaal belang voor het succes van projecten. Parametrisch modelleren is een krachtige techniek die jou kan helpen om het modelleringsproces te stroomlijnen en tijdwinst te behalen.

Download de gratis checklist ’Snellere en betere CAD-tekeningen in 13 stappen’

Wat is parametrisch modelleren?

Parametrisch modelleren is een geavanceerde ontwerptechniek die jou als modelleur in staat stelt om flexibele en aanpasbare modellen te creëren met behulp van parameters en variabelen. In plaats van statische en handmatig aangepaste modellen, maakt parametrisch modelleren gebruik van wiskundige vergelijkingen en relaties om geometrie en objecten te definiëren.

Bij parametrisch modelleren worden parameters gebruikt om specifieke eigenschappen van objecten vast te leggen. Denk hierbij aan afmetingen, hoeken, posities, materialen en andere ontwerpelementen. Deze parameters dienen als regels die de eigenschappen en relaties van het model bepalen. Door het wijzigen van deze parameters kun je direct het hele model aanpassen en automatisch de bijbehorende geometrie en objecten bijwerken.

Hoe behaal je tijdsbesparing met parametrisch modelleren?

Nu je weet wat parametrisch modelleren inhoudt, vraag je jezelf misschien af hoe je hiermee kunt beginnen. En hoe kun je dit efficiënt implementeren in jouw workflow? Wij geven je enkele tips over hoe je optimaal gebruik kunt maken van parametrisch modelleren en laten zien hoe je daarmee jouw productiviteit verhoogt.

1. Plan jouw parameters zorgvuldig:

Voordat je begint met modelleren, is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van de parameters die je wilt gebruiken. Denk eerst na over de belangrijkste ontwerpvariabelen die je wilt kunnen aanpassen (zoals afmetingen, materialen en eigenschappen). Door parameters op een slimme manier te plannen en te organiseren, kun je snel wijzigingen doorvoeren en de flexibiliteit van je model vergroten.

2. Gebruik formules en relaties:

Een van de krachtigste aspecten van parametrisch modelleren is de mogelijkheid om formules en relaties tussen parameters te gebruiken. Hiermee kun je complexe berekeningen automatiseren en afhankelijkheden tussen parameters creëren. Door slim gebruik te maken van formules en relaties, kun je tijdrovende, handmatige berekeningen vermijden en snel wijzigingen doorvoeren in jouw model.

3. Bouw herbruikbare Families:

Het creëren van goed georganiseerde en herbruikbare Families is essentieel voor efficiënt parametrisch modelleren. Identificeer elementen die vaak worden herhaald in je projecten en maak Families met instelbare parameters voor deze elementen. Door herbruikbare Families te bouwen, hoef je niet telkens dezelfde objecten te tekenen, maar kun je ze eenvoudig aanpassen en opnieuw gebruiken in verschillende projecten. Heb je nog niet veel Families tot je beschikking? Download dan een bibliotheek die jou op weg helpt.

3B Family Tools

Gratis Webinar: 3B Family Tools

Leer de mogelijkheden van 3B tools waarmee je families kunt beheren, standaardiseren, uitbreiden en aanpassen volgens een afgesproken standaard binnen jouw werkomgeving.

4. Maak gebruik van aangepaste parameterlijsten:

In complexe projecten kan het beheren van een groot aantal parameters een uitdaging zijn. Maak gebruik van aangepaste parameterlijsten om de parameters in je model overzichtelijk te houden. Groepeer gerelateerde parameters en geef ze duidelijke en beschrijvende namen. Dit helpt jou om snel de juiste parameters te vinden en verhoogt de efficiëntie van het modelleringsproces.

5. Verken en gebruik parametrische tools en plug-ins:

Parametrisch modelleren wordt ondersteund door een breed scala aan tools en plug-ins. Verken de beschikbare opties en ontdek welke tools het beste bij jouw workflow passen. Er zijn tools die specifiek gericht zijn op parametrisch modelleren en die extra functionaliteiten bieden om je efficiëntie te verhogen, zoals een parameter manager, parameters mapper of shared parameter vergelijker. Deze tools kunnen jou helpen om nog meer tijd te besparen en de productiviteit van het modelleringsproces te maximaliseren.

3B Tools Parameter datatools

Gratis Webinar: 3B Parameters

Beheren en uitlezen van data in een Revit projectmodel is veelal een tijdrovende klus. Maak kennis met een aantal 3B tools die deze klus vereenvoudigt.

Behaal meer tijdswinst in het modelleringsproces

Je kunt er dankzij bovenstaande tips nu voor zorgen dat je met parametrisch modelleren zoveel mogelijk tijdswinst behaalt. Maar wist je dat er nog veel meer mogelijkheden zijn om minder tijd te verliezen tijdens het modelleringsproces? Wij stelden een checklist samen van 13 stappen om sneller kwalitatief hoge CAD-tekeningen te maken. Vul het formulier hieronder in om de checklist gratis te downloaden.

modelleur tekenaar