Wanneer werk saai wordt: 3 taken waar je als modelleur niet mee bezig wilt zijn

Als modelleur bij een architectenbureau heb je een enorme boeiende en creatieve baan. Je bent immers verantwoordelijk voor het creëren van 3D-modellen die uiteindelijk tot leven komen als de meest adembenemende gebouwen. Er komt echter veel kijken bij het modelleren, en het kan zomaar zijn dat je jezelf vaker gefrustreerd voelt dan voldaan. Die frustratie komt regelmatig voort uit (repetitieve) taken die te veel tijd kosten, terwijl je veel liever bezig zou zijn met het ontwerp.

Herken jij jezelf hier ook in? Dan is het tijd om daar verandering in te brengen! Wij zetten 3 taken op een rij die je als modelleur liever niet meer wilt doen en we geven je tips over hoe deze taken minder tijd in beslag kunnen nemen.

Bekijk nu gratis webinars voor tips om efficiënter te werken in Revit

Repetitief en saai werk

Als Revit-modelleur weet je als geen ander hoe frustrerend repetitief werk kan zijn. Het aanpassen van parameters, het dupliceren van elementen, het eindeloos kopiëren en plakken van objecten – het slurpt kostbare tijd op en belemmert je creatieve flow. En laten we eerlijk zijn, wie wilt er nu urenlang dezelfde handelingen herhalen?

Het probleem met repetitief werk is niet alleen dat het saai en tijdrovend is, maar ook dat het foutgevoelig is. Menselijke foutjes sluipen er gemakkelijk in, vooral wanneer je telkens dezelfde handelingen moet uitvoeren. Een verkeerde waarde hier, een onbedoelde instelling daar – voor je het weet zit je met vervelende inconsistenties in je model en ben je weer tijd kwijt aan het opsporen en corrigeren van fouten. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten.

Scopeboxes in 3B Tools

Gratis Webinar: Scopeboxes

Views en sheets opzetten in Revit kost doorgaans veel tijd. Gelukkig bestaan er scopeboxes! Hierbij is het ook mogelijk om de scopeboxes te gebruiken bij het opzetten van tekeningen wat veel tijd kan besparen, dit is overigens alleen mogelijk met 3B Tools!

Gelukkig zijn er manieren om de impact van repetitief werk te verminderen en te zorgen voor minder tijdsverlies. Geautomatiseerde tools en workflows zijn je beste vrienden. Denk aan aangepaste sjablonen met vooraf ingestelde parameters en instellingen. Deze kunnen je een hoop tijd besparen en zorgen voor consistentie in je werk. En wat dacht je van scripts, macro’s en add-ins? Hiermee kunnen jouw repetitieve taken geautomatiseerd worden zodat je veel productiever bezig kunt zijn. Bekijk eens welke tools er allemaal op de markt zijn die delen van jouw werk kunnen automatiseren waardoor jij meer tijd overhoudt om je te focussen op het ontwerp zelf i.p.v. op de herhalende handelingen.

Eindeloze zoektochten naar de juiste families

Nog zo een tijdverslinder zijn de eindeloze zoektochten naar de juiste Revit families. Het onophoudelijk bladeren door alle categorieën en subcategorieën en de ene na de andere family openen om eigenschappen te vergelijken – het lijkt wel alsof je in een doolhof van families terechtkomt, zonder dat je de juiste uitgang kunt vinden.

Maar de gevolgen van het niet vinden van de juiste family zijn nog frustrerender. Je loopt het risico om verschillende varianten van dezelfde component te gebruiken, wat leidt tot ongewenste inconsistenties in je model. Dimensies, materialen, gedrag – alles kan uiteenlopen, waardoor je gedwongen wordt tijd te besteden aan het opsporen en vervangen van de juiste elementen.

Wees gerust, er zijn er manieren om deze zoektocht naar families te vergemakkelijken en waardevolle tijd te besparen. Het opzetten van goed georganiseerde bibliotheken en het gebruik van aangepaste sjablonen kunnen je helpen om snel toegang te krijgen tot de benodigde families. Maar ook speciaal ontworpen tools kunnen je helpen bij het organiseren van je families waardoor je sneller zult vinden wat je nodig hebt.

3B Family Tools

Gratis Webinar: 3B Family Tools

Leer de mogelijkheden van 3B tools waarmee je families kunt beheren, standaardiseren, uitbreiden en aanpassen volgens een afgesproken standaard binnen jouw werkomgeving.

Ontwerp na ontwerp uitprinten

Als gedreven modelleur wil je niets liever dan ontwerpen tot leven brengen en ze tastbaar maken. Het printen van modellen speelt hierbij een cruciale rol, omdat het je in staat stelt om jouw ideeën te delen en te presenteren aan anderen. Maar het printproces kan behoorlijk tijdrovend en frustrerend zijn, vooral als we te maken hebben met meerdere tekeningen die in verschillende formaten geprint moeten worden.

Steeds weer worstelen met de printerinstellingen en wachten op het afgedrukte resultaat, om vervolgens de instellingen opnieuw aan te passen en het volgende model te printen. Het voelt als een eindeloze herhaling, waarbij je tijd verspilt aan het veranderen van instellingen in plaats van je te kunnen focussen op jouw modelleerwerk.

Er is echter goed nieuws: dit kan dit een stuk sneller en efficiënter. Met geoptimaliseerde instellingen en slimme printmethoden kun je de verwerkingstijd verminderen en het printproces stroomlijnen. Zet geavanceerde software en printtools in die repetitieve taken automatiseren en het selecteren en configureren van printers vereenvoudigen.

Zeg gedag tegen deze eentonige taken!

Klinken de genoemde taken en frustraties je bekend in de oren? Dan ben je vast op zoek naar een oplossing. Gelukkig zijn er tools beschikbaar die jou ontlasten van vele frustraties. Deze tools helpen je om werk te automatiseren waardoor jij efficiënter kan werken. Hierdoor hoef jij je tijd niet meer te verdoen aan saai en herhaaldelijk werk, maar kun jij je focussen op je echte passie: modelleren.

Wil jij meer weten over effectieve methodes om deze saaie taken  zo snel mogelijk uit te kunnen voeren of te automatiseren? Bekijk dan onze webinars on-demand waarin we jou gerichte oplossingen geven op jouw problemen.

modelleur tekenaar

Gratis webinar on-demands

Ontdek de toegevoegde van 3B Tools aan jouw modelleer-workflow in Autodesk Revit. Werk sneller met families, sparingen, ILS, kozijnenstaten, parameters en meer! In onze webinars worden deze tools uitgebreid uitgelegd.