5.5.15 Massa’s, conceptueel (adaptive component)

Adaptive components zijn bedoeld om elementen te maken waar we controle over elk hoekpunt kunnen uitvoeren. Dit gaat aan de hand van Points. Dit is vooral handig bij de “rest” vlakken die overblijven nadat een Surface is opgedeeld volgens Divide By Pattern. Elke plaatsing van deze Family kan een andere vorm aannemen, gebaseerd op de geplaatste punten.

 1. Plaats een aantal Points en selecteer deze.
 2. Dan verschijnt in de Ribbon de optie Make Adaptive.
  De getallen die vervolgens verschijnen symboliseren de volgorde van invoer.
 3. Creëer nu tussen de Point een vorm d.m.v. Ref Lines en Points. Denk aan het creëren van een Workplane d.m.v. het plaatsen van een Point zodat er in elke gewenste richting een profiel neergelegd kan worden.
 4. Voeg eventueel subcategorieën toe met het commando 3B Subcategorieën uit het tabblad 3B Werkmethodiek -> 3B Tools. Er volgt een dialoogbox met overzicht van subcategorieën die in deze categorie tot de beschikking zijn.
  Selecteer de gewenste met Shift of met Ctrl en kies vervolgens voor Toevoegen.
 5. Sla deze Family op (bijv. 05_3B_adaptief paneel).
 6. Laad en plaats deze Family in een In-Place Mass, Conceptual Mass Family, Curtain Panel by Pattern of een andere Adaptive Component Family.
 7. Zoek de Family op in de Project Browser en sleep die het tekenveld in, daar worden vervolgens de punten in de nummerieke volgorde aangewezen. Bij het selecteren van een Adaptieve Family komen ook de getallen die de volgorde aangeven naar voren.