3 tips voor architectenbureaus om de klantverwachting te overtreffen

In de wereld van architectuur draait alles om de creatie van de mooiste ruimtes en gebouwen en het vervullen van de visie van je klanten. Daarom wil je als eigenaar van een architectenbureau ook niet simpelweg producten opleveren, maar vooral zorgen voor een grote glimlach op het gezicht van je klanten. Maar hoe bereik je nu een echte grijns van oor tot oor?

Wij geven jou drie waardevolle tips om de kwaliteit van je opgeleverde werk te verbeteren en zo voor nog meer blije klanten te zorgen.

Plan direct een vrijblijvend inventarisatiegesprek met een van onze experts

Tip 1: Luister naar de behoeften en wensen van je klanten

Het klinkt misschien als een open deur, maar de sleutel tot het opleveren van succesvolle projecten ligt in het begrijpen van de behoeftes en wensen van je klanten. Hoe simpel dit ook klinkt, deze stap wordt vaak niet goed uitgevoerd. Luister uitgebreid naar wat jouw klanten te zeggen hebben en neem de tijd om hun visie te begrijpen en hun verwachtingen te achterhalen. Stel hierbij gerichte vragen om hun stijl, smaak en functionele behoeften te begrijpen.

Met deze informatie creëer je niet alleen een ontwerp dat visueel aantrekkelijk is, maar ook perfect aansluit bij de stijl en het gebruiksgemak van je klanten. Op deze manier verwezenlijk je een ontwerp wat de verwachtingen zal overtreffen en waarmee de klant enorm gelukkig zal zijn. Het is immers echt ontstaan uit zijn smaak en wensen.

Tip 2: Vorm duidelijke communicatielijnen

Voorkom misverstanden en pak problemen op tijd aan door duidelijke communicatielijnen aan te maken. Dit is essentieel voor een voorspoedige samenwerking met de klant en dus ook voor de uiteindelijke tevredenheid.

Zorg ervoor dat je klanten altijd op de hoogte zijn van de voortgang van het project en van eventuele veranderingen in het ontwerp of in de planning. Houd hierbij regelmatig contact via e-mail en telefoon of via persoonlijke gesprekken om vragen te beantwoorden en eventuele zorgen weg te halen. Daarbij is het belangrijk om open te staan voor feedback en suggesties van je klanten. Zo laat je zien dat hun stem telt en dat je hun vertrouwen waard bent.

Duidelijke communicatielijnen zijn echter niet alleen van belang met jouw klanten, maar ook met het team dat aan het project werkt. Hoe kan jij immers de klant op de hoogte houden van de voortgang als je niet precies weet wat er gaande is in het project? Zorg daarom ook voor duidelijke communicatie voor iedereen binnen het team en maak afspraken over de communicatiemiddelen waar gebruik van gemaakt moet worden.

BIM tekenaar modelleur

Samenwerken zonder miscommunicatie

Op afstand samenwerken zonder miscommunicatie en controleren of jouw modellen ook voldoen aan de BIM basis ILS? Met 3B View kan iedereen samenwerken en overleggen ongeacht de locatie.

Tip 3: Houd toezicht op de uitvoering van het project

Hoogwaardig werk komt niet vanzelf. Het vergt toewijding en vakmanschap in elke fase van het project. Stel een team samen van getalenteerde professionals en houd de uitvoering van het project nauwlettend in de gaten. Voeren de vakmensen de ontwerpspecificaties correct uit? Ligt het project nog op schema? Voldoet het project aan alle eisen van de klant?

Voer regelmatig kwaliteitscontroles en inspecties uit om ervoor te zorgen dat alle aspecten van het project voldoen aan de verwachtingen van je klanten en aan de wettelijke vereisten op het gebied van bouwvoorschriften en veiligheid. Denk hierbij onder andere de materiaalkwaliteit, de nauwkeurigheid van de constructie en de afwerking van het project. Controleer ook of aan alle eisen wordt voldaan (van zowel de klant als wettelijke eisen) zoals BIM Basis ILS voorschriften, bouwbesluit en STABU-coderingen.

Overweeg ook om te investeren in tools die projectleiders zullen helpen om projecten te stroomlijnen. Met zulke tools zul jij minder hoeven te controleren en kun je meer inzicht krijgen in het verloop van het project. Er zijn bijvoorbeeld bepaalde tools beschikbaar die het makkelijk maken voor projectleiders en modelleurs om modellen te delen zodat jij er eenvoudig opmerkingen bij kunt plaatsen waar zij mee verder kunnen. Maar er zijn ook tools beschikbaar die ervoor zorgen dat meer taken worden geautomatiseerd waardoor er minder kans is op fouten en dus minder gecontroleerd hoeft te worden.

Oplevering bouwproject en nazorg

Jouw inzet eindigt niet bij de oplevering van het project. Zorg ervoor dat je klantgericht blijft door nazorgdiensten aan te bieden waarbij je beschikbaar bent om eventuele vragen of problemen op te lossen die zich kunnen voordoen na de oplevering. Een goede nazorg versterkt de relatie met je klanten en laat zien dat je hun tevredenheid serieus neemt.

Door alle genoemde tips toe te passen kun je de kwaliteit van het werk van je architectenbureau aanzienlijk verbeteren en ervoor zorgen dat de klanten nog gelukkiger zijn met het eindresultaat. Luister naar de wensen van je klanten en ontdek hun behoeften, vorm duidelijke communicatielijnen met jouw klanten en met het projectteam en houd toezicht op de uitvoering en de kwaliteit van het project. Hierdoor overtref je de verwachtingen van de klanten en zorg je voor een positieve reputatie, mond-tot-mondreclame en herhaalde opdrachten.

Uiteindelijk zal dit bijdragen aan het succes en de groei van je architectenbureau!

BIM project manager

Verhoog de klanttevredenheid naar ongekende niveaus!

Wil je ontdekken hoe je de klanttevredenheid naar nieuwe hoogten kunt brengen? Maak dan nu een afspraak met een van onze experts. Samen met jou bekijken we welke mogelijkheden er zijn om jouw architectenbureau te verbeteren op verschillende vlakken.