Sneller en efficiënter werken in CAD-software: zo doe je dat

Als bouwkundig modelleur ben je voortdurend bezig met het optimaliseren van jouw workflow en het zo efficiënt mogelijk uitvoeren van taken. Er is echter één stap die vaak over het hoofd wordt gezien, maar die je aanzienlijk kan helpen bij het besparen van tijd: het creëren van aangepaste sneltoetsen.

Download onze gratis checklist: ‘Snellere en betere CAD-tekeningen in 13 stappen’

Waarom zijn aangepaste sneltoetsen belangrijk?

Door sneltoetsen te gebruiken voor veelgebruikte functies en commando’s, kun je jouw modelleringsproces aanzienlijk versnellen. Je hoeft hierdoor niet door menu’s en submappen te bladeren om de juiste commando’s te vinden. Via jouw toetsenbord gebruik je simpelweg de juiste toetscombinatie waardoor jouw gewenste commando meteen wordt uitgevoerd. Dit resulteert in aanzienlijke tijdswinst.

Bovendien zorgt het gebruik van sneltoetsen ook voor een efficiëntere workflow. Je kunt zo eenvoudig schakelen tussen verschillende tools zonder je muis te hoeven gebruiken. Dit vermindert de fysieke inspanning en stelt jou in staat om volledige concentratie te hebben op het modelleren zelf.

Hierbij kun je er ook voor kiezen om aangepaste sneltoetsen in te stellen. Iedere modelleur heeft natuurlijk zijn eigen voorkeuren en werkwijzen, met aangepaste sneltoetsen kun je jouw CAD-software aanpassen aan jouw specifieke behoeften. Zo kun je ervoor kiezen wat voor jou het meest logisch aanvoelt. Dit resulteert in een meer gepersonaliseerde en comfortabelere werkomgeving.

Tip: Maak het gebruik van commando’s en functies nog toegankelijker met een 3Dconnexion SpaceMouse. Op deze muis vind je programmeerbare knoppen waardoor je makkelijk gebruik kunt maken van jouw favoriete commando’s.

Hoe passen aangepaste sneltoetsen binnen jouw werkwijze?

Nu je bekend bent met de voordelen van sneltoetsen, wil je er misschien meteen mee aan de slag. Maar hoe begin je ermee? Hoe passen de sneltoetsen binnen jouw workflow? Wij geven jou graag een klein stappenplan die je laat zien hoe je sneltoetsen kunt opnemen binnen de workflow.

1. Identificeer commando’s:
Identificeer eerst de veelgebruikte functies en commando’s die je regelmatig uitvoert tijdens het modelleren.

2. Raadpleeg documentatie
Raadpleeg de documentatie of de instellingen van jouw CAD-software om te achterhalen hoe je aangepaste sneltoetsen kunt maken en bewerken.

3. Weet welke shortcuts er zijn
Bekijk welke bestaande toetscombinaties handig zullen zijn voor jou. Kijk bijvoorbeeld op de website van Autodesk voor een overzicht van alle AutoCAD shortcuts en alle Revit shortcuts. Zitten er toetscombinaties bij die jou niet handig lijken, of mis je enkele shortcuts? Maak dan aangepaste sneltoetsen. Kies hierbij toetscombinaties die voor jou intuïtief en gemakkelijk te onthouden zijn. Probeer logische combinaties te vinden die logisch verband houden met de functie of het commando dat jij wilt toewijzen.

4. Maak een lijst
Maak een lijst van de (aangepaste) sneltoetsen die je wilt gaan gebruiken en print deze uit. Leg ze vervolgens naast jouw workstation of houd deze bij in een document op je computer, zo heb je ze altijd bij de hand. Vooral in het begin kan het zijn dat je nog vaak op deze lijst moet ‘spieken’, maar de sneltoetsen worden jou vanzelf eigen.

5. Gebruik de sneltoetsen
Begin met het gebruik van je aangepaste sneltoetsen in het dagelijkse werk. Het kan even wennen zijn in het begin, maar na verloop van tijd zul je merken dat het je veel tijd en moeite bespaart.

6. Verfijn aangepaste sneltoetsen
Verfijn en pas jouw aangepaste sneltoetsen aan naarmate je meer ervaring opdoet. Je kunt nieuwe sneltoetsen toevoegen of bestaande aanpassen om jouw workflow nog verder te optimaliseren.

7. Volg de updates
Blijf op de hoogte van eventuele updates of nieuwe versies van de CAD-software. Het kan zijn dat sommige sneltoetsen veranderen of nieuwe functionaliteiten worden toegevoegd. Zorg ervoor dat je de aangepaste sneltoetsen in dat geval bijwerkt om te profiteren van de nieuwste mogelijkheden.

8. Documenteer aangepaste sneltoetsen
Documenteer jouw aangepaste sneltoetsen en deel ze met collega’s of andere modelleurs. Het kan waardevol zijn om ideeën en sneltoetsen uit te wisselen om van elkaars efficiënte werkwijzen te leren.

9. Blijf oefenen
Blijf oefenen en vertrouwd raken met de aangepaste sneltoetsen. Hoe meer je ze gebruikt, hoe sneller en vloeiender jouw workflow zal verlopen.

Versnel jouw modelleringsproces

Het creëren van aangepaste sneltoetsen is een stap die vaak over het hoofd wordt gezien door bouwkundig modelleurs, maar die aanzienlijke tijdsbesparingen kan opleveren. Door sneltoetsen te gebruiken voor veelgebruikte functies en commando’s, kun je jouw workflow optimaliseren, tijd besparen en je productiviteit verhogen. Neem de tijd om je aangepaste sneltoetsen in te stellen en te verfijnen, en geniet van de voordelen van een snellere en efficiëntere modelleringservaring.

Wil je nu nog meer tips om tijd te besparen tijdens het modelleringsproces? Download dan via onderstaand formulier onze gratis checklist. Hierin geven wij 13 stappen waarmee je kwalitatief hoge CAD-tekeningen creëert in minder tijd.

modelleur tekenaar