3B ondersteunt BIM

Building Information Modeling (BIM) is de meest ingrijpende innovatie in de bouw van de laatste jaren. Bij toepassing van de BIM-methode – ook wel het virtueel bouwen genoemd – wordt een digitaal 3D-ontwerp gemaakt vóórdat de bouw daadwerkelijk start. Alle bij de bouw betrokken partners hebben toegang tot het meest actuele virtueel ontwerp. Hierdoor werken alle partners in de bouwkolom – zoals de architect, modelleur, constructeur, installateur, aannemer, opdrachtgever en gebouwbeheerder – altijd met dezelfde informatie. Dit draagt bij aan een heldere onderlinge communicatie en een efficiënt bouwproces. Zo beperkt BIM faalkosten zo tot een minimum.

BIM staat voor communicatie

3B Tools is bij uitstek geschikt voor het in de praktijk brengen van BIM. De tools en functies bieden Autodesk Revit gebruikers een krachtig gereedschap om het ontwerp- en bouwproces verregaand te optimaliseren. BIM staat voor communicatie, en die wordt door 3B Tools in alle opzichten versterkt.

Eenduidige werkmethodiek

3B Tools ondersteunt een eenduidige werkmethodiek voor ontwerpteams. Het grote voordeel hiervan is dat alle te maken bouwkundige elementen in het Nederlands en volgens een herkenbare methode worden uitgevoerd. Het resultaat is een Autodesk Revit element dat iedereen die aan het model werkt – ook degenen die niet over 3B Tools beschikken – kan toepassen.

Data-uitwisseling met leveranciers

3B Tools biedt tal van handigheden die de dagelijkse toepassing van Autodesk Revit aanzienlijk effectiever maken. Dit levert tijdbesparingen op. Een voorbeeld daarvan is de 3B Kozijnmodule. Deze genereert volgens een eenvoudige ‘schetsmode’ een perfect kozijn als wandopening in Autodesk Revit. Ook levert 3B Tools desgewenst een bestand op dat naadloos met de kozijnenfabrikant kan worden uitgewisseld.

Data-uitwisseling met andere applicaties

3B Tools biedt geavanceerde functies die het mogelijk maken om vanuit Autodesk Revit te communiceren met andere applicaties. Denk aan calculatie-, onderhoud- en beheersoftware. Een voorbeeld daarvan is de 3B Parametermanager. Hiermee is het mogelijk om aan bouwkundige elementen in Autodesk Revit coderingen toe te voegen. De 3B IFC tools bevorderen het werken met Autodesk Revit binnen het open source BIM-concept. Hierdoor is het mogelijk om projectinformatie toegankelijk te maken in externe software, te bewerken en weer te importeren in het Autodesk Revit.