4.04.6 Openingen in vloeren

Sparingen zijn op meerdere manieren in een vloer te creëren. In de Edit mode van de vloer kan een gesloten contour in een gesloten contour getekend worden.

Het nadeel van deze methode is, dat deze sparing niet gewapend kan worden met het commando Reinforcement -> Slab openings uit de Extension Manager. Nog een nadeel is, dat de sparing niet gekopieerd kan worden naar een andere vloer. Deze methode wordt afgeraden.

Het is beter om sparingen te maken met het commando By Face uit tab Architecture of Structure -> Opening. Als het commando gestart is, moet de desbetreffende vloer geselecteerd worden en kan de sparing getekend worden. Daarna de schetsmode afsluiten en de opening zit in de vloer. De sparing hoort nu bij de vloer. Als de vloer wordt gekopieerd gaat de sparing automatisch mee. Het voordeel is dat de opening ook los geselecteerd kan worden en alleen de opening doorgekopieerd kan worden en de opening kan afgewapend worden.

Moet er een opening komen over een aantal verdiepingen, op dezelfde plaats en dezelfde grote, dan kan het commando Shaft uit het tab Architecture of Structure -> Opening gebruikt worden. Als het commando gestart is kan de opening getekend worden (heeft geen object nodig) en in de eigenschappen wordt aangeven waar de opening start en op welke verdieping deze eindigt. Handig is dat daar gelijk Symbolic Lines getekend kunnen worden om bijvoorbeeld een kruis in de opening te tekenen. Op alle verdiepingen komt deze dan terug. Enige nadeel is dat dit type opening niet afgewapend kan worden.